Comparativ cu celelalte sisteme solare al nostru este un dezastru

de: Nicoleta Apostol
12 01. 2018

Sistemul nostru solar pare a fi cel mai bun, din toate punctele de vedere. Doar trăim aici, nu? Cercetătorii au descoperit însă că el nu este la fel ca restul fraților. Potrivit unor date adunate de la 909 planete care orbitează 355 de stele, sistemul nostru este un dezastru, comparativ cu celelalte, în care corpurile sunt mult mai ordonate.

Un studiu condus de astrofizicianul Lauren Weiss de la Université de Montréal a constatat că, în alte sisteme solare cu planete multiple, planetele seamănă între ele. Mai mult, orbitele lor sunt mai uniforme. Dacă te uiți la o diagramă a sistemului nostru solar, vei vedea că e la fel ca un magazin: are de toate pentru toți, de toate dimensiunile (dacă poți spune asta). În plus, distanțele dintre orbitele din jurul Soarelui variază.

Oamenii de știință credeau că acest lucru este normal. Însă după ce Kepler a adus mai multe dovezi, care arătau sistemele solare pe care le-a descoperit și cum sunt structurate acestea, sistemul nostru solar își cam pierde din ”măreție”.

Datele trimise de telescopul Kepler a ajutat echipa să măsoare dimensiunile planetelor care tranzitează sau trec prin fața stelelor gazdă. În timp ce fac acest lucru, lumina de la stea se estompează ușor, iar proprietățile acestei diminuări le-a permis oamenilor de știință să calculeze rapoartele planetă-stea pentru fiecare corp orbitat.

Astfel, s-a constat că planetele aveau aproximativ aceeași dimensiune ca vecinii lor, ceea ce înseamnă că dimensiunile planetelor ar trebui să fie uniforme. În plus, și distanțele dintre planete erau destul de uniforme.

Ceea ce au dedus cercetătorii este un lucru care îi va ajuta în viitor. Dacă dimensiunea unei planete sau distanța orbitală într-un sistem este cunoscută, astronomii ar putea să facă o predicție mai exactă despre dimensiunea sau distanța orbitală a unei alte planete, decât să deseneze o planetă aleatoare ca să construiască un sistem planetar artificial.

Ei au găsit și o corelație foarte slabă între masa stelelor și raza planetei, ceea ce înseamnă că probabil nu este o masă stelară care impune dimensiunea planetei.

Deci, ce s-a întâmplat cu Sistemul Solar? Cercetătorii cred că Jupiter și Saturn au avut ceva de-a face cu asta. Cei doi giganți ai gazului au scris mai devreme istoria sistemului solar și există dovezi care sugerează că au întrerupt structura lor timpurie într-un fel.

Deci, un sistem planetar mai uniform este cel care probabil a avut relativ puține întreruperi. Pentru a testa acest lucru, următorul proiect al echipei va fi să caute exoplanete de dimensiunea lui Jupiter în sistemele cu mai multe planete și să vadă dacă aceste sisteme sunt compatibile cu ipoteza.